Pianostemmen
Tarief: € 102,- incl
- 06-11912064
- alex@alexplantenga.nl
STUUR EEN BERICHT
Vragen? Bel of mail!
06-11912064
alex@alexplantenga.nl
Heb je vragen over je piano of vleugel? Of wil je een afspraak maken?
Je kunt mij een bericht sturen via het contactformulier, of je kunt contact opnemen via bovenstaande gegevens.
Ik probeer al jouw vragen z.s.m te beantwoorden.
Heb je na 48 uur nog geen antwoord? Neem dan gerust telefonisch contact op!

Alex Plantenga, pianostemmer


- Pianostemmen met een vast tarief van € 102,- per stembeurt incl. BTW en voorrijkosten
- Zowel voor het stemmen van oude als nieuwe piano’s en vleugels
- Vakkundig, eerlijk en onafhankelijk
- Werkgebied: Eindhoven, Den Bosch, Rotterdam, Den Haag, e.o (geheel Zuid Holland en Noord-Brabant)
- Gecertificeerde en gediplomeerde pianostemmer en pianotechnicus (CPT*)
- Lid VvPN (branchevereniging voor pianostemmers & pianotechnici)
- Afspraak op korte termijn vaak mogelijk
- Betaling per pin of contant
*VvPN CPT score: om de titel CPT (Certified Piano Tuner) te mogen dragen moet aan strenge eisen worden voldaan. – De pianostemmer moet binnen een vastgesteld tijdsbestek een vleugel op gehoor stemmen – Een minimale score van 80% behalen. Met een CPT pianostemmer bent u dus verzekerd van een goede en stabiele stemming van uw piano of vleugel. Bron: vvpn.nl
Veelgestelde vragen over het stemmen van een piano
Wat doet een pianostemmer?
Simpel gezegd kun je de pianostemmer zien als een automonteur. De opleiding pianotechniek staat dan ook helemaal los van het conservatorium en wordt gegeven op het Hout en Meubileringscollege in Amsterdam.
Hierin zit dan ook het grote verschil tussen een pianostemmer en een pianist en/of pianodocent. Deze laatste worden opgeleid aan het conservatorium om uiteindelijk uitvoerend musicus of pianodocent te worden.
In 3 jaar tijd wordt een pianostemmer opgeleid om een piano of vleugel te kunnen stemmen, repareren en reviseren. Goed kunnen piano spelen is dan ook geen vereiste voor het vak. Wel is het natuurlijk handig als een pianostemmer “iets” kan spelen als een soort laatste “controle”.
Tijdens het stemmen draait een pianostemmer aan de stempennen waarmee de toonhoogte veranderd en de piano weer zuiver wordt.
Zit er verschil tussen pianostemmers?
In het kort: ja
Simpel gezegd zorgt een pianostemmer ervoor dat de piano weer goed klinkt door te draaien aan de stempennen. In principe legt iedere pianostemmer ook dezelfde stemming, namelijk een "evenredig gelijkzwevende stemming".
Je zou dus denken dat er weinig verschil is. Toch zijn er 3 factoren die een belangrijke rol spelen waardoor er grote verschillen kunnen ontstaan tussen de ene pianostemmer en de andere:
1. Kwaliteit van de stemming
Om te weten of een pianostemmer deze evenredig gelijkzwevende stemming daadwerkelijk kan stemmen moet een examen worden afgelegd waar je, uiteraard, in ieder geval een voldoende voor moet behalen: minimaal een 5,5 (afgerond wordt het een 6) wanneer je de opleiding pianotechniek volgt; en wanneer je als pianostemmer niet de opleiding hebt afgerond kun je extern hetzelfde examen afleggen waarvoor je minimaal een 80% score moet behalen (is gelijk aan een 5,5).
Hoewel je kunt zeggen dan een voldoende een voldoende is, zit er natuurlijk wel verschil tussen iemand die een 5,5 haalt of een 9,6 voor een examen.
Wanneer een voldoende is behaald ben je gediplomeerd pianostemmer (en indien lid bij de VvPN ook gecertificeerd/ CPT erkenning)
2. Stemvastheid/ ervaring
Daarnaast gaat het er bij het stemmen ook om dat je "vast" kan stemmen. Je wilt natuurlijk niet dat je piano mooi klinkt maar enkele dagen later alweer vals is. Het beheersen van deze stemtechniek wordt helaas verder niet getoetst maar is iets dat afhankelijk is van de ervaring en kunde van een pianostemmer.
3. Gehoor
Dit klinkt misschien gek, en het is een beetje een taboe, maar er zijn pianostemmers met een beschadigd gehoor.
Iedereen die weleens een piano heeft laten stemmen weet dat het niet het meest fijne geluid is. Door dagelijks intensief ook nog meerdere piano's per dag te stemmen kan dit best een "opdonder" aan je gehoor geven.
Tegenwoordig is er gelukkig wel steeds meer bewustwording voor en steeds meer muzikanten maar ook pianostemmers maken gebruik van speciale gehoorbescherming met vlakke demping (hiermee worden alle toonhoogtes gelijkmatig gedempt waardoor geen vervorming ontstaat: alsof het volume dus omlaag gaat)
Helaas is de aandacht hiervoor pas sinds de laatste jaren echt ontstaan. In combinatie met het feit dat je gehoor naarmate je ouder wordt ook helaas achteruit gaat zorgt dit ervoor dat ook dit iets is dat meespeelt bij het verschil tussen pianostemmers.
Een tinnitus, overgevoeligheid of zelfs gehoorverlies bij bepaalde toonhoogtes komt helaas weleens voor.