• Pianostemmen met een vast tarief van €85,- per stembeurt incl. BTW en voorrijkosten
  • Werkgebied: Eindhoven, Den Bosch, Rotterdam, Den Haag, e.o (geheel Zuid Holland en Noord-Brabant)
  • Gecertificeerde en gediplomeerde pianostemmer en pianotechnicus
  • Vakkundig, eerlijk en onafhankelijk
  • Zowel voor het stemmen van oude als nieuwe piano’s en vleugels
  • Lid VvPN (branchevereniging voor pianostemmers & pianotechnici)
  • Afspraak op korte termijn vaak mogelijk
  • Betaling per pin of contant
*VvPN CPT score: om de titel CPT (Certified Piano Tuner) te mogen dragen moet aan strenge eisen worden voldaan. – De pianostemmer moet binnen een vastgesteld tijdsbestek een vleugel op gehoor stemmen – Een minimale score van 80% behalen. (Het hoogste percentage ooit behaald voor deze test is 96%) Met een CPT pianostemmer bent u dus verzekerd van een goede en stabiele stemming van uw piano of vleugel.
1Wat doet een pianostemmer?
Heel kort door de bocht kun je de pianostemmer zien als een automonteur. De opleiding pianotechniek staat dan ook helemaal los van het conservatorium en wordt gegeven op het Hout en Meubileringscollege in Amsterdam.

Hierin zit dan ook het grote verschil tussen een pianist en/of pianodocent. Deze wordt opgeleid aan het conservatorium om uiteindelijk uitvoerend musicus of pianodocent te worden.

In 3 jaar tijd wordt een pianostemmer opgeleid om een piano of vleugel te kunnen stemmen, repareren en reviseren. Goed kunnen piano spelen is dan ook geen vereiste aan het vak, wel is het vaak handig als een pianostemmer “iets” kan spelen als een soort laatste “controle”.

Tijdens het stemmen draait een pianostemmer aan de stempennen waarmee de toonhoogte veranderd en de piano weer zuiver wordt.
2Waarom ontstemt een piano of vleugel?
Een piano of vleugel ontstemt voornamelijk door de grote schommelingen in de luchtvochtigheid. Deze kan in veel woningen schommelen tussen de 70% (zomer) en de 30% (winter).
Doordat een piano of vleugel voornamelijk uit hout bestaat zal deze daarom in de zomer uitzetten en in de winter weer krimpen.
Door deze bewegingen raakt de piano of vleugel ontstemt.

Wanneer een piano lang niet wordt gestemd zal de spanning op de snaren afnemen waardoor ook de toonhoogte daalt.
Wanneer je wilt samenspelen met bijvoorbeeld een CD of een ander instrument, dan is het noodzakelijk dat de piano of vleugel op de juiste toonhoogte van 440 Hz staat.
Ook om deze reden is het belangrijk je instrument regelmatig te laten stemmen.
3Werkgebied pianostemmer
Als fulltime pianostemmer heb ik er bewust voor gekozen een groot werkgebied te bestrijken.

Dankzij een goede planning is het vrijwel altijd mogelijk een afspraak te maken voor het stemmen van de piano op een moment dat het voor jou als klant ook uitkomt. We spreken dan ook geen “tijdsblok” af (zoals tussen 9 en 13) maar gewoon een exacte tijd. Je hoeft zodoende dan ook niet een heel dagdeel vrij te houden omdat de pianostemmer komt!

Veel klanten bevinden zich in de regio Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Breda, Tilburg, Eindhoven, maar ook Utrecht. Het werkgebied is dan ook heel Zuid Holland en Noord-Brabant en een afspraak binnen deze regio kan gemakkelijk worden ingepland.

Een volledig overzicht van de plaatsen waar ik werk kun je hier vinden.